Skip directly to content

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Yksilöllinen vaiva

Ärtyvä suoli ei ole sairaus vaan oireyhtymä, joka johtuu useasta tekijästä, muun muassa sinänsä normaalista paksusuolen toiminnasta. Paksusuolessa on erittäin runsas bakteerikanta, joka saa aineenvaihdunnallaan aikaan bakteerikäymistä. Tästä paksusuolen fysiologiasta aiheutuu kuitenkin tuntemuksia, kuten vatsan kurnimista, paikkaa vaihtavia kouristuksia ja suolikaasun vaihtelevaa muodostusta. Tämä saattaa olla ongelmallista siksi, että ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän ihmisen kivunkäsittelymekanismi on muuttunut. Oireyhtymästä kärsivän ihmisen vatsa on yhtä aktiivinen kuin tavallisellakin ihmisellä, mutta nämä normaalit toiminnot aiheuttavat kipua. Paksusuoli ei ole ainoa ärtyvän suolen oireiden aiheuttaja – myös ohutsuolen ja vatsalaukun toiminta vaikuttavat ongelmaan.

Joskus tietyt elämäntavat, kuten kiire, stressi, epäsäännöllinen ruokailu tai ruoan hotkiminen saattavat vaikuttaa oireisiin ja muuttaa sinänsä viattomat oireet kovinkin hankaliksi. Seurauksena voi olla vatsan turvotusta, kouristavaa kipua, ilmavaivoja, äkillistä ripulia, papanamaista ulostetta, hankalaa oloa sekä ummetusta. Tyypillistä vaivoille on, että ne pysyvät välillä poissa ja ilmaantuvat taas uudestaan.

Ärtyvä suoli johtuu siis tavallaan paksusuolen normaalista toiminnasta, mutta herkkävatsaiselle ihmiselle se aiheuttaa oireita. Tästä taipumuksesta ei pääse eroon. Siksi sen kanssa on opittava elämään, ja elämäntapoja sekä ruokailutottumuksia on muokattava.

Ärtyvä suoli ei näy vatsan tutkimuksissa. Lääkäri päätyy diagnoosiin oireiden perusteella, kun on ensin tarpeen mukaan sulkenut pois varsinaiset suolistosairaudet. Kyseessä onkin niin sanottu toiminnallinen vatsavaiva, joka ei lyhennä elämää eikä vaikuta muiden sairauksien syntyyn, vaikka äityykin välillä hankalaksi.

Usein tiettyä ruoka-ainetta on vaikea nimetä oireiden aiheuttajaksi, mutta muutamia yleisperiaatteita vaivojen synnylle on olemassa: runsas kahvinjuonti, isot annoskoot ja ruoka-aineista esimerkiksi pavut, kaali tai tumma leipä saattavat aiheuttaa oireita.

Ärtyvä suoli -oireiden kehittyminen on mahdollista myös silloin, kun elämänrytmiisi liittyy paljon istumista, rajallinen mahdollisuus päästä WC-käynneille tai ilmavaivojen pidättelyä. Tämä saattaa aiheuttaa oireita ja kipua, koska suoleen kohdistuu kaasun ja suolenmutkiin jumittuneen ulosteen painetta.

Jopa puolella aikuisista toiminnallisia vatsavaivoja

Toiminnallisia vatsavaivoja on ajoittain jopa 30 prosentilla aikuisväestöstä ja ärtyvä suoli on niistä yleisin. Nykyisillä mahasuolikanavan tutkimusmenetelmillä (tähystystutkimukset, verikokeet, kuvantamistutkimukset) pystytään käytännössä poissulkemaan vakavat sairaudet oireiden taustalta.

Kaikki ärtyvä suoli -tyyppisesti oireilevat potilaat eivät kuitenkaan tarvitse monimutkaisia tutkimuksia, vaan tyypilliset vaivat ja ns. vakavien oireiden puuttuminen riittävät ärtyvän suolen diagnoosiin. Nämä tyypilliset vaivat ovat saattaneet kestää jo vuosia ja niihin on liittynyt ulosteen koostumuksen vaihtelua, ilmavaivoja ja usein tunne siitä, että oireet helpottavat ulostamisen jälkeen.

Vatsakipuoire voi olla tyypiltään kuitenkin varsin epämääräinen. Tarkempiin tutkimuksiin on hakeuduttava jos ulosteessa esiintyy verta tai perusverikokeissa on poikkeavuutta tai jos vaivaan liittyy tahatonta laihtumista tai kuumeilua. Pelkästään ripulointina oireileva suoli on myös syytä tutkia.